Een avontuur naar Dublin en de adembenemende Saltee Islands

Stel je voor: de prachtige stad Dublin, de adembenemende Ierse kustlijn, en een onvergetelijk bezoek aan een onbewoond eiland vol met schattige puffins en majestueuze Jan van genten. Dat is precies wat mij te wachten stond.

Ik fotografeer graag in de natuur. IJsvogels zijn verre weg mijn favoriet maar als je eenmaal in contact komt met Papegaaiduikers dan wil je die ook bezoeken.

Het bleek al snel dat je in Nederland een papegaaiduikers niet snel zult tegenkomen. Na enig onderzoek blijkt dat de papegaaiduikers ook ‘slechts’ 2 maanden op vaste land te leven en dan vooral in kust gebieden.

De papegaaiduikers komt veel voor langs de Atlantische kusten onder andere in Frankrijk, Noorwegen, IJsland, Groot-Brittannië en op de Faroer Eilanden. Ik kwam er achter dat ze ook in Ierland vertoeven tijdens het broeden op de nog redelijk onbekende Saltee Islands in Ierland.

Ierland is vanuit Nederland makkelijk te bereiken. Na enig onderzoek over de reis was mijn besluit gemaakt! Ik ga richting de prachtige stad Dublin en wanneer je Dublin bezoekt ga ik ook een uitstapje maken naar de Saltee Islands vanuit Kilmore Quay.

Dublin, de start van je avontuur

Mijn reis begint na een vlucht van ongeveer 1,5 uur vanuit Amsterdam in de bruisende stad Dublin, de hoofdstad van Ierland, beroemd om zijn rijke geschiedenis, vriendelijke bevolking en bruisende cultuur. Aan het einde van de dag reis ik met de gehuurde auto af richting Kilmore Quay.

De Saltee Islands, een natuurlijk juweel

Vanuit de haven van Kilmore Quay, ging ik via een bootje naar de Saltee Islands. Deze eilanden, gelegen voor de kust van County Wexford, zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers en vogelaars. Ze zijn vooral bekend om hun puffin-populatie, die gedurende twee maanden per jaar op het vasteland broedt.

Ontmoet de schattige puffins

Eenmaal op het eiland aangekomen, kun je enkele uren genieten van de ongerepte natuur en de gelegenheid om de beroemde puffins te observeren. Puffins zijn kleine zeevogels met kleurrijke snavels en een onweerstaanbare charme. Ze zijn vooral actief tijdens de broedperiode, wanneer ze naar het vasteland komen om hun eieren uit te broeden. De beste tijd om puffins op de Saltee Islands te zien is meestal tussen mei en juli.

Fotografie-tips voor puffins

Ik had mijn telelens mee en kon prachtige foto’s maken van deze schattige vogels. Om puffins dichtbij te halen, heb je een telelens nodig. Een lens met een brandpuntsafstand van 300 mm tot 600 mm is ideaal. Hiermee kun je de vogels benaderen zonder ze te verstoren.

Als je rustig blijft zitten kan het maar zo zijn, dat de puffins heel dichtbij komen! Gebruik een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen, aangezien puffins vaak snel bewegen. Een diafragma met een groot diafragmagetal (kleine opening) zorgt voor een scherpe focus op de vogel terwijl de achtergrond vervaagt.

Geduld is een schone zaak: Puffins kunnen soms verlegen zijn, dus wees geduldig en wacht op het juiste moment om de perfecte foto te maken.

Uiteraard moet je altijd een veilige afstand aanhouden en verstoor de vogels niet tijdens het fotograferen.

Een onvergetelijke ervaring

Een bezoek aan Dublin en de Saltee Islands was voor mij een onvergetelijke ervaring en is een echte aanrader voor natuurliefhebbers en fotografen. De combinatie van de bruisende stad en de serene schoonheid van de natuur maakt deze reis een must voor iedereen die Ierland bezoekt.

Pak ook je camera en verken deze prachtige bestemmingen voor een avontuur dat je nooit zult vergeten.

Webshop

BLOGS

Product fotografie

Product fotografie

Product fotografie is een essentieel element voor ieder bedrijf en in de wereld van online verkoop. In een tijdperk waarin beelden vaak het eerste...

Lees meer
Dieren fotografie

Dieren fotografie

Ben je op zoek naar een unieke en tijdloze foto van je (huis)dier? Foto's zijn een prachtige manier om je maatje voor altijd vast te leggen en bij...

Lees meer
Sport fotografie

Sport fotografie

In de dynamische wereld van sport ga ik met verder dan alleen het vastleggen van de actie op het veld. Het gaat ook om het vastleggen van de passie...

Lees meer